Hoe mediteer je?

De uitgangsbasis van meditatie is dat je zittend mediteert (op een kussentje, meditatiebankje, een stoel, etc.). In deze zittende meditatie leg je de basis om in je dagelijks leven dingen helderder te kunnen zien. Het is een soort basistraining voor het leven in de praktijk bij alles wat je doet. Naarmate je ‘de basistraining’ ontwikkelt, zal je oplettendheid in het dagelijks leven toenemen, je wordt zorgvuldiger, kritischer, onderzoekender van geest, etc. Doordat je dieper van geest wordt, verliezen de onbenulligheden de aandacht omdat je meer geïnteresseerd raakt in de essentiële dingen van het leven. Dat is de voorwaarde om de dingen te doen die gedaan moeten worden.

  • Houding. Wie niet in een lotushouding kan zitten, kan gewoon op een stoel gaan zitten of op de knieën met een stevig kussen of een bankje ter ondersteuning. Als je niet comfortabel zit is het moeilijk jezelf te concentreren. Je moet gemakkelijk zitten maar de ruggengraat moet rechtop gehouden worden zonder slapte of overdreven stijfheid en je dient nergens tegenaan te leunen. De handen kunnen losjes op de schoot of op de benen worden gelegd. Een originele manier in het Theravada boeddhisme is dat de rechterhand met de rug op de palm van de linkerhand rust. Deze houding heeft overigens geen betekenis afgezien van het feit dat het een goede manier is om de armen te ontspannen. De ogen moeten gesloten zijn omdat anders je geest teveel wordt afgeleid door uiterlijke zaken; de lippen zijn gesloten en het puntje van je tong raakt het bovengehemelte om te voorkomen dat er steeds speeksel naar buiten stroomt.
  • De ademhaling meditatie als basis. Het is aan te bevelen om met de ademhaling meditatie te beginnen. Deze meditatie zorgt voor een betere concentratie en kalmte hetgeen de basis vormt voor elke andere meditatie.
  • Het onderwerp van meditatie kiezen. Zorg ervoor dat, wanneer je de zittende meditatie beoefent, het onderwerp altijd duidelijk is. Dit doe je door het onderwerp vóór aanvang voor jezelf duidelijk te stellen. In het dagelijks leven kun je op den duur meerdere toestanden (zoals gevoelens, de geest etc.) ‘tegelijkertijd’ beschouwen.