Waar komt klankschaal vandaan?
Klankschalen hebben veel benamingen, onder andere: boeddhistische schalen, eetkommen, folklorepotten, geneeskommen, geneesschalen, harmonisatieschalen, heelkommen, heelklankschalen, Himalaya-klankschalen, klankschalen, offerschalen, pindabakjes, potten, relaxatiekommen, rituele klankschalen, spuitkommen, spuitschalen, sterschalen, Tibetaanse klankschalen en zingende kommen.
Wat zijn klankschalen?
Klankschalen zijn metalen schalen die bij het aanslaan een klank en trilling voortbrengen. Het zijn unieke instrumenten uit de Himalaya. Ik maak gebruik van Tibetaanse klankschalen. Deze klankschalen bestaan uit zeven metalen (het aantal metalen kan variëren van vijf tot twaalf). Zij corresponderen met de zeven dichtstbijzijnde planeten:
Gebruik van klankschalen Klankschalen worden toegepast in meditatie vanwege de rustgevende klanken en ontspanningstechnieken, vaak in de vorm van een ligconcert. In de alternatieve therapie worden ze gebruikt voor de klankschaaltherapie, voor diepgaande ontspanning op lichamelijk en geestelijk niveau. Bij alternatieve sportmassage wordt het geluid van de klankschaal gebruikt omdat het geluid diep in het lichaam spanningen zou lostrillen.
Wat doet meditatie?
In ons dagelijks leven hebben wij continu allerlei emoties en gevoelens en is er een voortdurende gedachtestroom. Meditatie is er op gericht ons los te maken van die gedachten en emoties en het hier-en-nu bewust te ervaren. Meditatie geeft de mogelijkheid om de waan van de dag los te laten. Het leidt tot een nieuwe manier van kijken naar de wereld..
Wat doen klanken?
Klank is geluid en geluid is trilling. Omdat ons lichaam grotendeels uit water bestaat, geleidt het heel gemakkelijk geluidstrillingen. Geluid, dat wij niet alleen horen, maar door de trilling ook kunnen voelen. De trilling van de klankschalen en het resoneren van die trilling werken door in ons hele systeem, zowel in het lichaam als in de geest. De klanken kunnen blokkades oplossen en scheppen zo ruimte. Klanken fungeren als middel om in harmonie te komen. De levensenergie vindt weer haar natuurlijke stroom: u wordt zich weer bewuster van wat er in uzelf en in uw leven speelt.
- Goud Zon
- Zilver Maan
- Kwikzilver Mercurius
- Koper Venus
- IJzer Mars
- Tin Jupiter
- Lood Saturnus
Wat is het effect?
Door een klankschaalmeditatie kunt u tot diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning komen. Vaak is er sprake van positieve gedachten, beelden en gevoelens van vrede. Ook is het mogelijk dat u zich bewust wordt van spanningen die u had weggestopt. Als gevolg van de meditatie kunnen deze spanningen afnemen.
Soms duikt een gedachte of beeld op over de oplossing van een probleem. De losmakende werking van de klankschalen biedt ruimte aan de creativiteit en vindingrijkheid van onze geest. Groei in inzicht is het gevolg.
Mensen die vóór het klankschalenbad nog koude voeten hadden krijgen warme voeten, of gewoon een algemeen prettig gevoel van rust. De trilling die door de aanslag van de schaal ontstaat brengt iets bij de luisteraar in beweging wat waarschijnlijk niet door andere geluidsbronnen veroorzaakt kan worden.
.
Hoe gaat het in zijn werk?
Bij een klankschaalmeditatie kunt u zitten of liggen. U kiest de houding die u het prettigste vindt. Liggend bereikt u vaak een diepere ontspanning dan in een andere houding. Via een geleide visualisatie wordt uw voorstellingsvermogen gestimuleerd. U kunt beelden vormen die rust geven en helend kunnen werken. Uw gedachten beïnvloeden lichaam en geest. Dit is wetenschappelijk aangetoond.
Waarom deze sessies?
De klanken hebben invloed op lichaam, emoties en geest
Het kan zeer ontspannend werken
Na eens sessie met klankschalen voel je veel energie
Het verruimt je bewustzijn
Er zijn zeven basistechnieken (in het drummersjargon: rudiments). Aanslaan met klopper: in dit geval wordt haaks geslagen tegen de rand van de klankschaal die op de vingertoppen rust en wordt een slagstok van hardhout voorzien van vilt. Het aanslaan aan de binnenkant van de schaal laat de klank doven. Silica-klankschalen worden bij voorkeur met eensuèdeklopper (buitenzijde) of rubberklopper (binnenzijde) aangeslagen. Omcirkelen met wrijfstok: hierbij ligt de klankschaal op de vlakke handpalm en wordt een gladde, dikke stok gelijkmatig rond de buitenrand van de klankschaal geleid.
Water in de schaal: de klankschaal bevat een bodempje water en wordt aangeklopt en rustig heen en weer gekanteld om glijdende fluittonen of glissandi te laten horen.
Aankloppen met klanktoevoeging: in dit geval wordt de klankschaal aangeslagen waarbij de een resonantieholte de boventonen van de klankschaal versterkt.
Rondtollen op omgekeerde schaal: hierbij staat een grote klankschaal omgekeerd op een doek of kussen en wordt een klein klankschaaltje erboven op rondgedraaid en aangetikt met een houten stokje. Aanwrijven van klankschalen met de vingers: meer ervaren percussionisten kunnen een ritselend geluid ontlokken aan omgekeerde klankschalen door deze aan de buitenkant te bekloppen of door ze ritmisch aan te wrijven. Aanstrijken met een strijkstok: bij deze techniek wordt een strijkstok op de rand gehanteerd.